Oct. 17, 2022

Odpihnimo meglo.

Piham v današnjo meglo - meglo, ki se je nabrala v glavi. Tisto meglo, ki ti zbije samozavest, zamegli ideje, zasenči potencial, izsrka voljo in zreducira racionalne odločitve. Megla mi je odvzela celoten fokus in me onesposobila pri čist navadnih opravilih, ki jih seveda veliko tudi pozabim.

Vse to mi je povzročil stres, ki sem ga deležna zadnja dva tedna in, ki ga pač enostavno nisem navajena. Pričelo se je s prekomernim razmišljanjem, s prestavljanjem svojih trdno zastavljenih mej, s prestopanjem svojih zmožnosti, tako miselnih, kot fizičnih. In ne nazadnje, se je zaradi tempa rahlo spremenil način življenja - na hitro pripravljeni obroki s (preveliko) premalo zelenjave, brez časa za spontane aktivnosti in spanec je pregnal nenehno delujoč procesor v glavi.

Kaj storiti? Alarmi gorijo. 

V vsej tej megli še slišim visoko frekvenčni glasek, ki pravočasno opominja, da so potrebne spremembe. da se je potrebno ustaviti.. premisliti kako naprej.

Visoko cenim ta svoj glas, da mi kaj takega pove po le dveh tednih 'kaosa' (še vedno preveč), ker veliko ljudi je v tej megli več mesecev, več let, pol življenja.

Najprej se ustavim. Zadiham. Pustim za trenutek vse, kar je pred menoj. Vdihnem in izdihnem vse ven. Umijem obraz. In še enkrat zadiham. Naredim to med delom. Večkrat na dan.

Grem na sprehod. Stopim ven. hodim po travi. Bistrim mislim in diham svež zrak. Pozorna sem na okolico. Opazujem jo in s tem premikam pozornost od miselne navlake.

Seveda ne izključujem, da je del megle v glavi prispevala tudi nepravilna prehrana, ki me dela mentalno in fizično 'počasno'. Zagotovo moram vključiti v prehrano več zelenjave in sadja, ki so polna hranil. Te zdrave prehranske spremembe bodo pomagale očistiti um, vzpodbuditi spomin, osredotočenost in koncentracijo.

Voda - vir življenja. Z razlogom. Z večjim vnosom vode hidriram svoje možgane in izboljšujem kognitivne funkcije (zbranost, govor, spomin...) Pijem več vode.

Vsekakor , brezkompromisno, absolutno - joga. Zame. Zate je lahko katerakoli aktivnost, ki ti odgovarja. Važno je, da se telo giblje, da kri v telesu zaokroži do možganov in drugih organov. Kri se osveži in napoji celotno telo s kisikom in hranili, katera negujejo telo. 

Še eno naravno zdravilo, ki nam je dano. Meditacija. Vodena meditacija. Morda samo 5 minut tihega, mirnega, prisotnega sedenja. Znano je, da meditacija izboljša razpoloženje, spomin, koncentracijo in osredotočenost.

V vsakem primeru, če želimo spremembo v življenju, bistre misli, mirno srce, je potrebno nekaj spremeniti. Si vzeti čas zase. Si zares želeti spremembe in vztrajati pri metodah, ki nam prinašajo kvalitetnejše življenje, brez MEGLE.

S toplim pozdravom.

NAMASTE.

Maša