Aug. 30, 2022

Nasvet za začetnike v JOGI

Naj bo to novo leto, ali začetek novega 'šolskega leta', ali samo trezna odločitev enega napornega popoldneva… v vsakem primeru budnica, ko nas prične obdajati energija sprememb, ki jih želimo, nova rutina, sprememba načina življenja. Ko pričnemo že intenzivno pritiskati nase in razmišljati o zdravem načinu življenja… JOGA definitivno sovpada s temi željami.

V začetnem procesu dejanskega razmišljanja o udeležbi na vadbo joge, zna bit precej zmede, saj obstaja en kup studijev, več različnih stilov joge, ne veste, če bi se udeležili vadbe v živo, ali bi raje poskusili preko spleta v udobju svojega doma… Vse te odločitve znajo biti precej utrujajoče in vas znajo celo odvrniti od same prakse joge.

Da bi bil pričetek joge čimbolj preprost, da bi se dejansko želja in volja po jogi obdržala, najdete tukaj nekaj nasvetov.

1.     Uporabite internet. Smo v dobi digitalnih informacij in vse najdete na spletu. Sama vodim skupine, kjer so brezplačne vadbe, posnetki vadb so tudi na youtube kanalu različnih učiteljic, različnih stilov. Vključite se. Preizkusite. Če vtipkate joga v iskalnik boste deležni ogromno informacij o celotni vadbi, vedi in načinu življenja. S spoznanjem kaj joga je in kako izgleda, morda s kakšno vadbo za seboj, boste veliko bolj sproščeni, ko se boste prvič udeležili skupinske vadbe.

2.     Ko se odločite za jogo, ni potrebno vse naenkrat nabaviti. Najboljša joga podloga, nova joga garderoba, bloki, trakovi, bolsterji… zna biti vse skupaj precej drago in najverjetneje nepotrebno. Dajte obleči nekaj v čemer se počutite 'komot', nekaj lahkega, karkoli nosite doma v prostem času. S pripomočki se da improvizirati. Po navadi imate v studijih na voljo pripomočke, doma pa lahko uporabite blazine, povštre, knjige, pas, šal, deke… Tudi podloga ne rabi biti najdražja, saj veste, da najdražje ne pomeni najboljše in skozi vadbo boste spoznavali kaj si želite od svoje podloge. Sama imam doma dobre in slabe, veliko sem jih tudi 'znucala', torej uporabila do konca. Skratka ne potrebujete dragih pripomočkov, da začnete – SAMO ZAČNITE.

3.     Glede na to, da obstaja veliko različnih praks joge, bi priporočala, da se udeležite več le-teh. Imate možnost enkratnega plačila obiska, s tem pa možnost, da poskusite hatho, vinyaso, yin, iyengar, arial, restorativno, hormonsko, kundalini… odvisno na čem želite delati na sebi, če je kakšna specifična usmeritev, ali želite kaj splošnega, celostnega. Želite morda več moči ali fleksibilnosti. Želite bolj dinamično ali bolj pasivno varianto. Škoda je, da greste na eno vadbo, hodite nekaj časa na silo in se na koncu odločite, da joga ni za vas. Probajte poskusiti kaj več in sem prepričana, da se lahko v jogi najde za vsakogar nekaj. Izberite nekaj stilov in boste videli s čim se boste najbolj povezali.

4.     Zelo pomembno. Ravno, ker smo v tej dobi interneta in so nam dostopne vse te lepe, profesionalne fotografije, z vsemi atraktivnimi položaji … stoje, špage, blazni zakloni. Ne podležite temu. Ni to cilj joge. Prav joga za začetnike je najbolj pomemben del joge, saj se tukaj pričnejo naše spremembe, naša rast in naše zavedanje telesa. Joga niso samo ti ekstremni položaji. Joga je tudi meditacija, dihalne tehnike, pravilna postavitev telesa in drža, ki je zame najbolj pomembna in brez česar ne moremo narediti vseh teh položajev. Joga se razlikuje od drugih športov ravno po tem, da se pri drugih aktivnostih zmeraj ženemo za nek zunanji rezultat, kateri bomo, kakšni bomo. Pri jogi pa se osredotočimo na naše občutke, na občutje znotraj nas. Ni smiselno, da naredimo nek blazen položaj, če se v sebi ne počutimo dobro.

5.     Ko vse pregledate, se odločite, probate v udobju svojega doma – ENOSTAVNO POJDITE NA VADBO JOGE in se pridružite skupini. Zna biti morda malenkost nesigurno, sramežljivo, ampak vredno tistega končnega občutka, ko spoznate, da ste šli preko svoje zadržanosti in strahu. Če menite, da potrebujete družbo, pojdite s prijateljem, prijateljico. Ampak vsekakor naj ne bo to pogoj. Sama se zmeraj vsega udeležujem sama. In , če si želite napredovati, da želite več pomoči in vam ni odveč, da se vas učitelj dotika, povejte to, ker nam je včasih težko razbrati koliko pozornosti si kdo želi. Eni so raje nevidni, drugi želijo pozornosti in pomoči – OBOJE JE PRAV. Če se izgubite, poglejte po dvorani ostale. Naj bo to zaradi tega, ker vas bodo vodili in ne zato, da bi se primerjali kako daleč gre nekdo zraven vas v položaj. Vsi smo različnih telesnih zmožnosti. NE PRIMERJAJTE SE Z OSTALIMI. Gre se za ta to, da vi delate nekaj zdravega in pozitivnega za vas, za vaše telo – to je lepo in prav. Ne zaradi drugih zamegliti ta fokus, ki je namenjen vam.

Srečno.

Z ljubeznijo, Maša

Namaste.